11 Mart 2015 Çarşamba

Fistik ve Irmikli kek ( Mafroukeh bel-festuk)


Guzel bir yaz gecesinden merhabalar..:)
Cok ama cok guzel bir arap tatlisi ile baslangic yapalim Insallah..Tarifi cok sevgili kardesim rumma.org yolladigi yabanci bir siteden denedim.Lubnan tatlicisindan aldigim tatliyla

, goruntu farkli fakat lezzetin  birebir ayni olmasini daha da cok sevdim :) Tatlinin icinde kullanilan ricotta peyniri, lezzeti o kadar guzel dengeliyor ki hic farkina varmadan iki tane pes pese yiyebilirsiniz..:)
Arap tatlilarinin olmazsa olmazi gul suyu ve portakal cicegi suyu'nu bulabilirseniz kullanmazini oneririm cok nefis bir aroma katiyor tatliya.

*1 cup 250gr. su bardagina es deger*
Malzemeler
- 250g. kavrulmu fistik ici (2 su bardagi kadar)
- 2 yemek kasigi tereyag.
- 1 cup + 1/4 irmik.
- 1/2 cup su.
- 1 cup seker.
- 1 cay kasigi limon suyu.
- 1,5 yemek kasigi gul suyu.
- 1,5 yemek kasigi portakal cicegi suyu.
- 2 cup ricotta peyniri veya tuzsuz lor peyniri.

Yapilisi.

- Kavrulmus fistik iclerini cok ince rondoda cekin (ben evde hazir cekilmis 1 dolu cup fistik ici kullandim)
- Surup icin seker, su ve limon suyunu sos tenceresin de orta ateste yaklasik 5dk. seker eriyene kadar pisirin.
- Teflon tavaya 2 yemek kasigi tereyagini ekleyip eritin.
- Icine irmigi ekleyip orta areste yaklasik 10dk. devamli karistirarak pisirin.
- Surubu ekleyip irmik kendini toparlayana kadar pisirip ocaktan alin.
- Rondo'ya cekilmis fistik icini, pisen irmigi, gul ve portakal cicegi suyunu ekleyip tum malzeme butunlesene kadar cekin.
-  Hazir olan tatliyi ilinmasi icin bir muddet tezgahta, daha sonra  buzdolabina kaldirip yaklasik yarim saat dinlendirin.
- Ricotta peynirini hafifce catal ile ezin.
- Hazir olan tatliyi dolaptan alin.
- Kucuk tart kalibinin icine glad wrap serin.Tatlidan bir miktar alip kalibin seklini almasini saglayin.
- Tatliyi kaliba yerlestirirken elinizi cok az suyla islatirsaniz cok daha rahat calisirsiniz.
- Icine 1 yemek kasigi peynir ekleyip ustunu tatli hamurundan bir miktar alip elinizle ebati kadar acip ustune yerlestirin.
- Hazir olan tatliyi plastik kagittan siyirip servis tabagina aktarin.
- Kalan tatlilari da ayni sekilde hazirlayin.

Eger minik tart kalibiniz yoksa kucuk ebatta bir kase vaya bardak da isinizi gorur :)


NOT- Kalan fistikli hamuru glad wrap'a sararak yaklasik 2 hafta buzdolabinda, 3-4 ay'da dipfriz de saklayabilirsiniz.Kullanmak istediginiz de oda isisina gelene kadar bekleyip istediginiz sekilde kullanabilirsiniz.
Fistik ve irmikli hamurun yapisi cok guzel istediginiz baska tarifler de rahatlikla kullanilabilir.


 Artan ricotta peynirini yarim bardak krema ile iyice cirpip tatlilarinin uzerine ister kasikla, ister sikma torbasiyla surerek sekil verin.Hazir olan tatliyi servis edene kadar buzdolabinda muhafaza edin.


6 yorum:

  1. Bu bomba yahu, okurken bile ağzım sulandı, peynirin ağzımda eriyişini hissettim, ellerine sağlık, süpersin..

    YanıtlaSil
  2. merhaba ayten hnm ellerine sağlık görseli çokk renkli güzel bir tarif ayten hnmcım antep fıstığın kilosu türkiyede çokkkkkkk pahalı açıkcası ben alamıyorum antep fıstığın yerine kullanılabilecek bir alternatif geliyormu birdee portakal cicegi suyu. ben hiç görmedimde duymadımda bunun yerine portakal suyu olurmu yada minik şişelerde vanilya ekstresi droetker ın var olurmu sizce kucak dolusu sevgilerrrrr

    YanıtlaSil
  3. Çok orjinal bir tarif.. teşekkür ederim paylaşım için.. sevgiler www.mutfakfelsefem.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgılı Hatıce Arap tatlılarının en guzelı gercekten begendıgıne sevındım canım..Sevgıler

      Sil
  4. değişik ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil