16 Mayıs 2012 Çarşamba

PROFITEROL




Profiterol benim cok sik yaptigim lezzet'lerden...Zor gibi gorunsede yapilisi aslinda gayat basit :)
Diyorum ama ilk yaptiklarimi saymazsak :) Misafire ikram etmeden iki veya uc gun onceden hamuru ve kremasini hazirlayip agzi kapali bir sekilde buzdolabinda muhafaza edilebiliyor..
Son iki hafta sonu'dur  davet edildigimiz yemege giderken, bize gelen misafirlerime ikram etmek uzere bu aralar cok sik yaptim...Cok iltifatlar alan bir lezzet kesinlikle denemelisiniz :)
Puf noktalarina dikkat ettiginizde takdirde cok guzel kabaran top'lar elde ediyorsunuz..

HAMURU ICIN.
1 su bardagi un
80 gr. tuzsuz tereyag
1,5 su bardagi su
yarim cay kasigi tuz
yarim cay kasigi seker
4  adet yumurta (buyuk boy kullandim)

IC KREMASI ICIN

2,5 su bardagi sut
1,5 cay bardagi seker ( tatli severseniz miktari arttirabilirsiniz)
1 cay bardagi un
2 tatli kasigi misir nisastasi
1 paket vanilya
2 yumurta sarisi
 
CIKOLATA SOSU
2 subardagi sut
2 yemek kasigi un
1 cay bardagi seker
2 yemek kasigi kakao 
50 gr. dark cikolata
veya hazir cikolata sos da kullanabilirsiniz.

YAPILISI 
-Orta boy bir tencereye su ve tereyagini koyun.
-Tereyagi eriyene kadar normal ateste tutun.
-Karisim kaynama noktasina gelince atesten alin...(tereyagi erimeden su kaynamamalidir.Yoksa buharlasan sudan dolayi hamurun oranlari degisebilir)
-Un,seker ve tuzu ekleyip tahta kasikla hizli bir sekilde karistirin.
-Puruzsuz, tencerenin kenarina yapismayan, top gibi toparlanan bir hamur olusuncaya kadar karistirin.
-Tencereyi ocaga geri koyup hamur topunu karistirarak yaklasik 3-4 dakika daha ocakta pisirip  kenara alin ilinmasi icin..
-Karisim ilininca yumurtalari teker teker kirin..
-1 yumurtayi kirip iyice hamura karisina kadar mikserde yedirin...diger yumurtalari da ayni sekilde hamura yedirip ayni islemi tekrar edin.
-Hamuru dinlenmesi icin yarim saat buzdolabina kaldirin.
-Dinlenen  hamuru dolaptan alip ister kasikla, isterseniz krema sikma torbasina doldurup yagli kagit serili tepsiye 2 cm.  aralikli dizin.
-Ben 1 tatli kasigi hamurdan alip diger bir kasikla iterek tepsiye oyle dizdim.
-Onceden isinmis 200 dereceli firinda yaklasik 30-40  dakika pisirin.
-Toplar kabarip pisince firinin ayarini kapatip 10 dakika kadar firinda tutun.
-Daha sonra tezgaha alip sogumaya birakin.

-Krema malzemelerini vanilya haric tencereye alin ve surekli karistirarak goz goz olana kadar pisirin.
-En son vanilyayi ekleyip karistirin sogumaya birakin... Not- Krema soguyunca kullanmadan once mikserleyin kivami cok daha guzel oluyor..

-Cikolata sos icin un,kakao,seker ve sutu kucuk bir sos tenceresinde uzeri goz goz olana kadar pisirin..
-Sos pisince ocaktan alip cikolatayi ekleyip karistirin eriyene kadar..
-Kremayi sikma tupune doldurun veya cay kasigi ile de doldurabilirsiniz.
-Hamur topunun altindan veya kenarindan krema doldurulmus tupu hamurun icine doldurun ve servis tabagina aktarin..



 

Uzerine hazirladiginiz cikolata sosunu gezdirip ister cikolata parcalari veya cekilmis fistik iciyle susleyebilirsiniz..

NOT- Bu hazirladigim hamur'dan yaklasik 20 tane buyuk Profiterol cikti..orta  boy yapmak isterseniz bir kucuk cay kasigi hamur kafi gelir.

Allah sofralarimizdan bereketi eksik etmesin...

NOT - Ilk iki fotografi yeniden guncelledim..tekrar yaptikca icime sinmeyen fotograflari degistirmek istiyorum zamanla..
 



15 yorum:

  1. ELİNE SAĞLIK AYTENCİM,NEFİS GÖRÜNÜYOR.

    YanıtlaSil
  2. aytencim bu guzellik karsisinda yazacak kelime bulamiyorum muhtesem .......ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuran ablam cok tesekkur ederim guzel sozlerin icin :)

      Sil
  3. Çok şahane bir şey bu sis..Maşallah sana..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi sistam sahane dedigin gibi ye yat :)

      Sil
  4. Bu tarifi ben de yaptım...Çok güzel oluyor.Ellerinize sağlık fatoşun mutfak günlüğü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gercekten cok lezzetli oluyor degil mi Fatos hanim :)

      Sil
  5. ellerin dert görmesin nefis görünüyor profösör :D
    iyiki varsin can

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melegim saol canim... sende iyiki varsin gulum :)

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Melekcim Profiterolu mu ozledim yoksan beni mi :))

      Sil
  7. görüntüye bayıldım

    YanıtlaSil
  8. Ablacım mutlaka ve inşallah deneyip paylaşırım..:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Ayten ablacim bilmem kacinci defa bakiyorum bu fotografa masaAllah.ellerine saglik harika ,super ne varsa hepsini hak ediyor.Hem fotograflar hem tarif.ellerine saglik.

    YanıtlaSil