19 Mayıs 2012 Cumartesi

STICKY DATE PUDING / HURMALI KARAMEL SOSLU KEK



Sos'lu servis edilen kek'ler puding katogarisine giriyor Ingiliz yemek kulturun de..
Genellikle ilik hatta sicaga yakin yaninda bir top dondurma veya cok iyi cirpilmis krema ile  servis edildiginde lezzetine lezzet katiyor kek'lerin..
Denerseniz cok memnun kalacagiz bir lezzet hurmali kek..
Orjinal tarifte  kek icinde ve sos malzemesinde belirtilen seker ve tereyag miktarini  ben kendime gore azalttim...parantez icinde belirttigim kendi kullandigim miktarlardir..
Gr. karsiligina denk dusen bardak olculerini de belirtmek istedim sizler icin.
Kullandigim esmer seker Turkiye'de varmıdır bilgim yok ama kendinden islak bir yapiya sahip.. kek ve pasta turlerine islak yapısı ile ayri bir lezzet katiyor.
Siz normal esmer seker kullanabilirsiniz.

MALZEMELER
-340 gr. cekirdekleri cikarilip kucuk parcalara bolunmus hurma (2 su bardagi kadar)
-500 ml. su (2 su bardagi)
-2 cay kasigi karbonat
-340 gr. koyu esmer seker ( ben 1 cup kullandim)
-4 yumurta
-120 gr. tuzsuz tereyag
-340 mayali un (2 cup ediyor -  ben kendinden mayali un kullaniyorum siz 1 paket kabartma tozu kullanin)

SOS MALZEMESI
-400 gr.koyu esmer seker (ben 1 cup kullandim)
-300 gr. krema
-250 gr.tuzsuz tereyag (ben 100 gr. kullandim)

YAPILIS
- Hurma, su ve karbonati kucuk bir sos tenceresinde hurmalar hafif yumusayana kadar pisirin ve kenara alin.
- Tuzsuz tereyagini da hurmali karisimin icine ekleyip ilinana kadar bekletin.
- Cirpma kabinda yumurta ve sekeri kopurene kadar mikser'leyin.
-Vanilya ve ilinmis hurmali karisimi ekleyip tekrar cirpin.
-Unu ve kabartma tozunu ekleyip spatula ile alt'tan uste dogru malzemeye yedirin.
- Kelepceli kalip veya istediginiz herhangi bir kalipta olabilir hafif yaglayin ve karisimi bosaltin.
-On isinmis 160 dereceli firinda yaklasik 40-45 dakika pisirin..arada kontrol edin firin ayarlari farkli olabiliyor..
Pisen keki firindan cikarin..
Sos icin gerekli malzemeleri kucuk bir sos tenceresinde butunlesene kadar pisirin..
Kalip'tan cikarmadan sosun bir miktarini sicak kekin uzerine gezdirin.Yaklasik 5 dakika bekledikten sonra servis yapabilirsiniz..


Servis tabagina bir dilim kek yerlestirin yanina muhakkak bir top dondurma ve kalan sos'tan bir kac kasik uzerine gezdirip servis yapin.
Tarif Australian Womens Weekly kitabindan uygulanmistir..Bizim severek tukettigimiz kek'ler arasindadir uzun suredir.
Sofranizdan bereket eksik olmasin..Huzurlu bir hafta sonu gecirmeniz dilegi ile..

9 yorum:

  1. Çok güzel gözüküyor.Koyulaştırılmış şekeri hiç duymadım.Buralarda satılmıyor....fatoşun mutfak günlüğü

    YanıtlayınSil
  2. sekerin islemden gecmemis ilk hali koyu esmer seker oluyor..Begenmenize memnun oldum Fatos hanim :)

    YanıtlayınSil
  3. Ayten ablacım , hurmayla nasıl böyle pürüzsüz oldu diyordumki hurmalar yumuşatılmış tarifte..Bende hilali mi beklesem yoksa hemencik hurma alıp denesemmi bilemedim..:)

    ellerin dert görmesin..sevgiler

    YanıtlayınSil
  4. cok severim can hurmayi
    ama tüketmem yasak furuktoz sekerini kaldirmiyormus vücudum
    benim yerime de sen ye olurmu ben yemis kadar olurum ;)
    ellerin dert görmesin yiyenlere sifa olsun tatlim
    selam ev dua ile

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Uzuldum simdi Melegim...ki en sevdigin meyvelerden yoksunsun...senin icinde bir degil iki yerim gulum :)
      Selam ve dua ile..

      Sil
  5. Her zaman ki gibi muhteşem bir tarif Ayten'im,harikasın...Hurmalı olması daha bir cazip geliyor bana..:))

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Hurma ayri bir lezzet katiyor sistam..dolapta surunen hurma kalirsa denemelisin:)

      Sil
  6. ayten abla mayalı unu bloguna koyarmısın nasıl bişeydir.bide evde biz mayalı un nasıl yapabiliriz yada yerine ne kullanabiliriz.teşekkürederim.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Serpil'cim ozur dilerim gec gordum mesajini en kisa zamanda fotografi yukleyecegim ablacim..

      Sil