31 Ocak 2013 Perşembe

LIMON SOSLU ITALYAN CHEESECAKE


Hayirli Cumalar...

Yaz tatilinini bitirdik..ama yaz hala  devam etmekte buralarda :) Bu  haftayi yogun bir sekilde okul hazirligi ile gecirdik..Gecen sene 2,5 ay Turkiye tatili, dondukten 1,5 ay sonrada burada yaz tatili olunca cocuklar bayram ettiler :)  artik normal  hayatimiza tam manasiyla donmus bulunmaktayiz..

Cizkek cok sevdigim tatlar arasindadir...Bir cok tarifte okudugum genelde cogu arkadasimiz ici su dolu bir kabda pisirirerek hazirlamislar..Bilemiyorum kullanilan malzemeden veya yabanci dergilerden denediklerimle vardigim sonuc..Direkt firinda pisirilen cizkekler de hic bir catlama olmuyor..
Ricotta peynirine yakin tuzsuz lor peyniri ile de denerseniz ayni sonucu alacaginizi dusunuyorum..

MALZEMELER
- 150g kepekli veya istedigiz bir biskuvi cesidi
- 50g tuzsuz tereyag, eritilmis

DOLGU ICIN
- 800g ricotta peyniri
-  250g krem peynir
- yarim bardak seker
- 3 yumurta sarisi
- 1 cay kasigi vanilya ozutu (1 paket vanilya tozu kullanabilirsiniz.

 LEMON CURD
- 1 yumurta
- 1 yumurta sarisi
- 1/3 cup seker
- 50gr tuzsuz tereyag minik kup seklinde bolunmus
- 1 limon kabugu cok ince rendelenmis olsun
- 1 limon suyu (ben 1,5 limon suyu kullaniyorum)
Lemon curd tarifini daha once paylasmistim ama tekrar eklemek istedim.

YAPILISI
Biskuvileri ve erimis tereyagini rondo'da un gibi olana kadar cekin.
23cm'lik kelepceli kalibin altina yagli kagit serin ve biskuvi karisimini bastirarak yerlestirin.
Buyuk bir kasede  ricotta peyniri ve krem peyniri mikserde yumusak kivama gelene kadar cekin.
Seker ve  vanilya tozunu ekleyerek cirpmaya devam edin.
Yumurta sarilarini  peynirli karisima teker teker ekleyerek yedirin.
175 derecede on isinmis firinda yaklasik 45 dakika pisirin..sure sonunda firini kapatin ve kapagi hafif aralik bir sekilde kek iyice soguyana kadar icinde  bekletin.
Sogumus olan keki buzdolabina kaldirin mumkunse bir gece dolapta dinlensin tadi tahada guzel oluyor..
LEMON CURD
Tereyagi haric tum malzemeyi kucuk bir sos tenceresine alin.
orta ateste cirparak karistirin.Tereyagini ekleyip bu sekilde cirparak yaklasik 7-8 dakika pisirin.
Sure sonunda kendini toparlamasindan anlasiliyor sosun pistigi.Ocaktan alin ve ilinmasi icin kenarda bekletin.
Ilinan sosu buzdolabina kaldirip iyice sogumasini saglayin.
Agzi kapali bir kabda yaklasik 1 hafta kalabilir hazirlanan sos.

Servis etmeden once limon sosu duzgunce yayin hazir olan cizkekin uzerine...sonrasi mi nefis limon soslu cizkekin tadina alarak kasiklayin :)

Allah, sofralarimizdan  bereketini eksiltmesin cumlemizin..Hayirli hafta sonlari gecirmeniz dilegi ile....









10 yorum:

  1. Allahım Allahım, buna nasıl güzellik böylee :) Limonlu tatlara bayılırım zaten..Ellerine sağlık bir tanemm..En kısa zamanda denenecekler arasında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende cok seviyorum canim :) o yuzdendir ki limonlu tarifler deniyorum habire ferah ferah :)

      Sil
  2. nefis bir pasta olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkur ederim sevgilerimle arkadsim :)

      Sil
  3. Selam uzaklardaki ama gönlüme yakın bacım:)
    Ellerine sağlık bu güzelliği denemek için tarifi aldım yakında inşaallah.
    Nefis görünüyor limon ferahlığı da cabası teşekkürler tarif için.
    Öpüldün:)

    YanıtlaSil
  4. Nefis bir görüntü. Hoş, baktığım tüm tarifleriniz öyle görünüyor.
    Elleriniz dert görmesin, ne kadar güzel şeyler paylaşmışsınız.
    Yeni keşfettim blogunuzu.
    Cheesecake ve limon sever biri olarak ilk yorumumu bu tarifinize yapmak istedim.
    Güzel bir haftasonu dilerim size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz begenmene cok sevindim canim herzaman beklerim..Hafta sonun seninde cok guzel gecsin :)

      Sil
  5. ablacııımm, ben cheesecake hastasıyım ama yapmaktada bir o kadar başarısızım. hoş yapmayıda 1 kere denedim, başarısız değildi gayet oldu ama ikinci kez denemeye cesaretim yok :) sen öyle güzel anlatmışsınki bir cesaretlendim deneyeceğim. limon sosuna bayıldım nasıl bir kıvam nasıl bir renktir o öyle.ablacım hani her meyve ile nişasta marifetiyle pelte yapılıyor tatlıların üzerine ama ben öyle istemiyorum ben bu sos gibi istiyorum ;) işte o yüzden de bişi sormak istiyorum ablacım, bu limon sosunu, limon dığında başka bir meyve ile mesela deneyebilirmiyiz kii hı ne dersin???

    YanıtlaSil
  6. Aslim canim benim :)cokk onceleri ilk denemelerimi su dolu bir kabin icinde pisirerek hazirliyordum...hiccc gerek yokmus inan ablacim, direkt firina sur pisir..sanirsam portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciye urunlerin'den guzel sonuc alirsin curd yapiminda...ama mutfakta careler ve buluslar tukenmezmis :) diger taze meyve sulari ile nasil olur denemek lazim zira icine yumurta girince renk ve tat belki farkli olabilir...evdeki diger meyve sularini denemek istiyorum simdi senin icin bakalim sonuc nasil olacak :) opuyorum seni guzel kardesim:)

    YanıtlaSil