4 Mart 2013 Pazartesi

Tuzlu Karamel Soslu Hurmali Elmali Kek


Ne kadar uzun bir baslik oldu :) Ingilizce'den cevirince..
Cok bereketli hafta sonlari yasiyoruz bu aralar..Yemege davetli olununca tatli isini uzerime  almak benim icin buyuk mutluluk oluyor...
Stogumda cokca bulunan Hurmalari, degerlendirmis oldum bu sayede..Birde buraya ozgu Yaz tatlisi daha yaptim ama o gelecek posta nasip olsun diyelim :)

Hurmali kek cok seviliyor bu memlekette..Tatli, tuzlu her yemegin icine girince mubarek meyve inanilmaz lezzet katiyor kendine has dokusuyla..
Daha once de Hurmali kek paylasmistim,  bu farkli bir versiyonu.

Malzemeler

- 1+ 1/4 cup cekirdekleri cikartilmis ve bolunmus Hurma
- 3/4 cup sicak su
- 250gr. tuzsuz tereyag oda isisinda yumusamis
- 2 cup mayali un (1 paket kabartma tozu kullanin)
- 1 cup esmer seker
- 4 yumurta
- 2 cay kasigi vanilya
- 2 cay kasigi nutmeg (muskat rendesi) bulumazsaniz koyulmayabilir de.
- 2 royal gala elma (kirmizi elma)

Tuzlu Karamel Sos

- 1 cup beyaz seker
- 1/2 cup krema
- 6 yemek kasigi tuzsuz tereyag
- yarim cay kasigi cekilmis tuz

Yapilisi
- Firini 180 c. isitin.
-Dikdortgen borcam tepsiye kenarlari disarida olmak uzere yagli kagit serin.
- Hurmalari sicak suyun icinde yaklasik 5 dakika bekletin.
- Mutfak robotunun icine tereyagini,  yumurtalari,  sekeri, vanilyayi, muskat rendesini ve unu ekleyerek malzemeleri birbirine harmanlayacak sekilde cekin.
- Sicak suyun icinde beklemis hurmalari da ekleyerek tekrar calistirin robotu.
- Hazir olan kek karisimini yagli  kagit serili tepsiye bosaltip uzerini duzeltin bir spatula ile.
- Elmalari yikayip kabuklarini soymayin,  iclerini cikarip cok ince olarak kesin dilim halinde.
- Hazirladiginiz elmalari hafif ust uste gelecek sekilde kekin uzerine dizin.
- On isinmis firinda yaklasik 45 dakika pisirin.Firin ayarlari farkli olabiliyor sure sonuna dogru kontrol edin.Ben alarmi duymadim 5 dakika daha pisirdim hafif alti tutmustu.

Tuzlu Karamel Sos Yapilisi

1 cup sekeri derin bir celik tencereye koyun.Ocagin altini acin seker kenarlardan hafif erimeye basladigi vakit cirpici ile yavas hareketlerle karistirin.
Seker tamamen eridigi vakit tereyagini ekleyin ve ocagin altini hafif kisin..Yagi eklediginiz vakit kopurmeye baslayacak korkmayin devamli karistirin. Yag tamamen eridigi vakit hemen yarim bardak kremayi ekleyin ve tencereyi ocaktan alin..Cirpici ile devamli cirparak malzemenin birbirine iyice butunlesmesini saglayin.Bu asamada yarim cay kasigi cekilmis tuz ekleyip tekrar karistirin..
Not - Tuz eklemeyebilirsiniz ben tarife sadik kaldim..ama lezzeti  mukemmel oluyor.
Hazirlanan karameli bir cam kavanoza koyarak yaklasik 1 hafta buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz.
Karameli kullanmak istediginiz vakit hafif donma olabilir akiskan hale getirmek icin sicak su dolu kapta biraz bekletebilirsinz..veya mikro dalgali firinda 50sn'de akiskan hale geliyor.


Keki firindan cikardiktan 5 dakika sonra dilimleyip karamel sos ve dondurma ile servis edebilirsiniz.
Haftaniz tatli baslasin, tatli bitsin insallah..
 

11 yorum:

  1. Karamele bayılırım. Çok beğendim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
  2. karamel giren tatlar daha da bir leziz oluyor...begenmene sevindim cok Nursevin hanim :)

    YanıtlayınSil
  3. Sistam ne yaptın sen yine..Karamel- hurma... en güzel lezzetleri bir araya getirmişsin..Yummyyy :)))
    Ellerine sağlık, afiyet olsun..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. oyy sistam benim inan tadi enfes oluyor heleki dondurmayla :)

      Sil
  4. Nefis görünüyor. Hem elmalı, hem hurmalı, hem karamelli. Hepsi de çok güzel lezzetler.
    Muhteşem olmuştur tadı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Denizcim hos geldin canim :)hurma kendine has dokusuyla ayri bir lezzet katiyor zaten..bir gun denedigin vakit seveceksin ablacim :)

      Sil
  5. içten ve samimi yorumun için teşkk ederim canım.nice seneler hep beraber güzel paylaşımlarda bulunuruz inşallah.senin de doğum günün aynımıydı canım.onu anlamadım sadece.profılındede yazmıyor.nice senelere sanada canım.sevgiler.

    YanıtlayınSil
  6. Ne güzel hep farklı tariflerin olduğu bir blog sizinki, elinize sağlık.

    YanıtlayınSil
  7. sıtenızı cok cok begenıyorum tarıflerınızı denemedım henuz,fakat sureklı takıp edıyorum.tarıflerınız mhtesem resımlerde oyle benım sıze sormak ıstedıgım kekın karemelındekı tereyag mıktarı yukardkı portakallı ıcınglı kurabıyedekı mıktarla aynımı yanı altı y.k. 60 gr.mı olacak.baska sıtede karamel tarıfını uygularken 6 y.k. 125gr.tekabul ettını soylemıstı yazar.kafam karıstı acıklarsanız sevınırım...Elif

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.

      Sil
    2. Hosgeldin sevgili Elif, sitemi megenmene cok memnun oldum tatlim :) cevap yazmadan once yag miktarini tekrar olctum tereyagini oda isininda yumusamis halde olctugumde 60- 70gr..kadar ediyor.Eger kati halde olcersen 110gr'a tekabul ediyor..Insallah aciklamam doyurucu olmustur canim denedigin zaman sonucunu bana geri bildirirsen memnun olurum Elif,cim :) sevgilerimle tatlim

      Sil