23 Kasım 2013 Cumartesi

Erzurum Helvasi


Merhabalar :)

Insallah hafta sonunuz helva tadinda guzel gecer :)
Esim Erzurumlu,  haliyle o yoreye ait yemekleri ogrendim :) Bir kac cesit icinde en cok sevdigimiz helva cesidi bu..Sag olsun kayinvalidem kadar guzel yapamasam da ehh benim yaptigim da guzel kanimca :)
Basit, kolay ve lezzetli bir helva emin olun..

Malzemeler
- 250gr. tuzsuz tereyag.
- 2,5 bardak un.
- 1,5 bardak pudra sekeri (normal beyaz seker de kullanabilirsiniz)
- Yarim su bardagi ince cekilmis ceviz veya findik.

Yapilisi
Tereyagini kup dograyip  tencereye alin orta ateste eritin.
Eriyen tereyagi'nin icine unu ekleyin.
Orta ateste devamli karistirarak un pembelesene kadar kavurun.Yaklasik yarim saat suruyor kavrulmasi.
Sekeri ve dovulmus ceviz icini ekleyip  5 dakika daha kavurup ocaktan alin helvayi.
Ister kare, ister yuvarlak tepsiye helvayi dokun kasigin tersi ile bastirarak esit miktarda yayin tepsiye.
Ilinmasini bekleyip istediginiz gibi kesip servis yapin.


Yeni baslayan haftanizin cok guzel gecmesi dilegi ile sevgilerimle

8 yorum:

  1. Erzurum`lu degilim ama orda dogdum ve on bes gün orda büyüdüm:))Evet komik ama oranin havasini aldigimdan hic hasta olmazdim ve rahmetli babam beni hep dadas kizim diye severdi! hep görmek istedigim bir sehir,kismet olursa insallah birgün,helvayida denemek istiyorum bu ara cevizi her türlü sekilde yedirmeye kararliyim cünkü...sevgiler size.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Gidip gormeni cok isterim canim madem orda dogmussun :) Esimin her zaman soyledigi bir soz vardir 'Erzurumlu olmak bir ayricaliktir' :)
      Allah rahmet eylesin babacigina...Sevgilerimle canim..

      Sil
  2. Ellerine sağlık sistam.. ne de güzel bir helva bu böyle...
    bir dilimini alayım ben ;)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Bitanem bir daha ki sefer senin yonteminle yapacagim bu guzel helvayi :) bir dilim degil cok bir dilimler al can bacim :)

      Sil
  3. Aytenciğim,

    Bu helvayı hiçbir tatlıya, pastaya değişmem. Yıllar önce Bayburtlu bir yakınımız yapıp getirmişti de o zaman da lezzetine vurulmuştum. Ara sıra yapıyorum fakat yağ oranı beni çok korkutuyor. Ceviz daha da lezzet katmıştır helvaya.
    Ellerine sağlık, sizlere afiyetler olsun.
    Çok sevgiler,

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Isil ablacigim :) bende ilk yedigimden beridir lezzetine vuruldugum bu helvayi aralikli yapiyorum.Evet lezzetli oldugu kadar yag orani cok fazla :) sevgilerimle ablacigim..

      Sil
  4. Burda kullandığınız bardak 200 ml'lik bardakmi acaba denemek istiyorum helvanızı...Elif

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Elif'cim, 250ml'lik bardak kullandim..denedigin zaman yorum yazarsan cok sevinirim ki canim :) sevgilerimle Elif,cim..

      Sil