6 Mayıs 2014 Salı

Incir ve Badem Dolgulu Tart


Hayirli gunler..:)
Siz ilk baharin en guzel zamanini yasadiginiz su gunler de, biz taze incir zamaninin en guzel donemindeyiz:)
Daha once bahsetmistim sizlere, degisik tart denemeleri yapmayi cok seviyorum.. hem servisi afilli, hem cok bereketli oluyor.
Ic kremasi franjipan hamurlu, badem unu kullanilarak yapilan bu hamuru isterseniz findik unu da kullanarak yapabilirsiniz.
Tarifte de kullanilan incir recelini cok tatli olacagini dusundugumden ben eklemedim.

Malzemeler.

 Tart Hamuru

- 250gr. un
- 125gr. tuzsuz tereyag minik kup halinde kesilmis.
- 2 yumurta sarisi.
- 2 yemek kasigi soguk su.
- Bir cimdik tuz.
- 1 yemek kasigi sut (ekstra 2 kasik ekledim)

Ic Kremasi (franjipan hamuru)

- 170gr. tuzsuz tereyag.
- 130gr. seker.
- 2 yumurta.
- 180gr. badem unu.
- 8-10 adet taze incir ikiye bolunmus.
- Bir miktar incir receli
- 2 - 3 yemek kasigi bal.
- Servis esnasinda cirpilmis krema veya dondurma .


Yapilisi.

Mutfak robotunun icine tereyag, un, seker, yumurta sarisi ve bir cimdik tuz koyun.
Tum malzeme ekmek kirintisi kivamina gelene kadar cekilirken bir yandan 1 yemek kasigi sut eklenir.
Hamuru kontrol edin eger toparlanmiyorsa  extra sut  ekleyip toparlanmasini saglayin.
Hazir olan hamuru top sekline getirip strec filme sarip yarim saat buzdolabinda dinlenmeye birakin.
Sure sonunda hamuru dolapdan alip hafif unlunmus tezgahda kullanacaginiz kalibin ebatindan biraz buyuk acip kaliba yerlestirin.Kenardan tasan fazlaliklari bicak ile kesin.Catal ile hamuru bir kac yerinden delin.
Hamurun uzerine yagli kagit yerlestirip agirlik yapmasi icin kuru bakliyat veya tart agirliklarindan yerlestirip on isinmis 180 dereceli firinda 15 dakika pisirin.
Tart hamuru piserken ic malzemesi icin oda isisinda ki tereyag ve sekeri mikserde cirpin yumurta sarilarini da ekleyip tekrar cirpin.
Badem ununu ekleyip sipatula ile malzemeyi birbirine iyice harmanlayin.
Belirtilen surede yari  pismis tarti firindan alin.Icinde ki yagli kagidi ve bakliyatlari cikarin.
Bu asamada tart tabanina bir kac kacik incir receli surebilirsiniz ben kullanmadim.
Bademli ic malzemesini yari pismis tart hamuruna esit sekilde yayin.
Dilimlenmis incirleri uzerine istediginiz sekilde hafif bastirarak yerlestirin.
Tekrar firina surup 40 - 45 dakika veya uzeri hafif kizarana kadar pisirin.
Firindan aldiginiz tarti tel izgara uzerine alip bir kac kasik bali henuz sicakligi cikmadan incirlerin uzerine yayip servis esnasina kadar ilinmaya birakin.
 Ilk sicakligi gecmis tarti kalibindan dikkatli bir bicimde cikarip servis tabagina aktarin.
Ben alti cikan tart kalibi kullandim eger alti cikan kalibiniz yoksa kalibin icinde dilimleyip vaya dikkatli bir bicimde kalibindan cikarabilirsiniz tarti.


Dilimlenmis tartin yaninda muhakkak dondurma veya kati halde cirpilmis krema ile servis yapin.


Kitir taban,  nefis franjipan kremanin  ustune incirin lezzeti eklenmis  yaninda dondurmayla nefis bir tart..:) incir zamani denemeninizi oneririm..

Tarifi esimin kuzeninin kizi sevgili Yelizcigimin sayfasindan denedim http://simplehayat.wordpress.com/ Yelizcim hem seni anmis oldum darling ;)

Bu vesile ile gecikmis olsada uc aylariniz mubarek olsun...Allah(cc)  tum Islam alemine bereket ve huzur getirsin insallah..

Sevgilerimle..






2 yorum:

  1. Mükemmel bir görüntü...Bayıldım...

    YanıtlayınSil
  2. ablaaa incir aşkımdan mütevellit ben buna bit tiiiimmm
    ellerine sağlık ablişiiimm ;)

    YanıtlayınSil